Saltgruvan i Wieliczka

Underjordiska sjön i gruvan
Underjordiska sjön i gruvan

Saltgruvan i Wieliczka nära Krakow. Från det trettonde århundradet till 1772, tillsammans med gruvan “Bochnia” tillhörde saltgruvorna i Krakow. Salter bryts i gruvan är från miocen.

1976 gruvan infördes i nationella register över historiska monument. Två år senare inskriven av Unesco den första världsarv. 1989, Saltgruvan “Wieliczka” breddat listan över världsarv i fara, som togs bort 1998. Sedan 1994 är det också ett monument av Polens historia. 30 juni 1996 avbröts helt utnyttjande av fyndigheten. Saltgruvan i Wieliczka 2007. I undersökningen “Rzeczpospolita” har erkänts som en av de sju underverk i den polska, vinna det största antalet röster

Trivia

Gruvan är unik i Europa underjordisk kyrka, där besökare kan se den underjordiska monument till Johannes Paulus II. Denna unika salt skulptur ligger på ett djup av 101 meter, i kapellet i St. Kingi.

Gruvan består av 9 nivåer och når ett djup av 327 meter. Så det skulle passa i Eiffeltornet , som är kortare med hela 3 meter.

Högsta utgrävning som turister kan se kammaren Staszic. Den mäter upp till 36 och gick in i historien om extremsport, flyg och även Guinness! Vid denna punkt, i själva verket hade en mycket spännande skådespel – den första underjordiska ballongflygning . Här görs också den sannaste bungee jump.

Egenskaperna hos gruvan.

Saltgruvan i Wieliczka har 9 nivåer, varav den första – Nivån av Bono – når ett djup av 64 meter, medan den senare ligger 327 meter under jordytan. Den totala längden av gångbanor som förbinder cirka 3000 fungerar (trottoarer, ramper, exploateringskammare, sjöar, axlar, axlar) överstiger 300 km. Volymen i utgrävningen laget är ca. 7,5 miljoner kubikmeter.

Mine har en unik mikroklimat, som omfattar – förutom hög luftfuktighet och natriumklorid innehåll – konstant temperatur (ca 14-16 ° C.), Tryck jonisering och hög lufthalt av kalium, magnesium och kalcium. Det främjar genomförs på ett djup av 135 meter i Wessel Lake kammaren, turnusom rehabilitering för personer med sjukdomar i övre luftvägarna

Turism i Wieliczka gruva

Gruvan grundades 1951, Museum of Krakow Salt Works. Dess grundare och mångårige chef var professor Alfons Długosz. Župa Krakow (dvs gruvor: Wieliczka och Bochnia) är de enda föremål på gruvvärlden aktiv kontinuerligt sedan medeltiden till idag, gör det möjligt att spåra utvecklingen av utvinning av salt och saltlake hårt i olika historiska epoker. Den äldsta ligger i dag en del av Wieliczka gruvan, som ägde rum i gruvbergsalt med mekaniska metoder, inrättar (axeln) Goryszowski, från den andra halvan av det trettonde århundradet.

Jordiskt Turist Rutt i Wieliczka saltgruva grundades i början av den artonde och nittonde århundradena. Om en miljon turister per år besöker ca. 3 km väg som består av 20 kammare, som ligger på djup från 64 till 135 meter (nivåer I-III). På väg att övervinna ca. 800 trappor. En del av vägen är lämplig för rullstolar. Besökstiden är ca. 2-3 timmar.

Salt stalaktiter
Salt stalaktiter

År 2006 var gruvan besöktes av 1 065 857 besökare, varav 58% av besökarna var utlänningar. Bland dem, mest till mig kom den brittiska – mer än 57.000 och tyskarna – mer än 50.000.

År 2015 underjordsgruvan besöktes av ett 390 tusen. gäster och 156 tusen. nytta av saltlake examen tornet. Underground de organiserade mer än 400 händelser. Omsättningen uppgick till nästan 166 miljoner zł; sedan 2009, ökade de med mer än 62%. År 2015 den säkrade 20 kammare och 1,5 km gallerier. Totalt arbetet med att rädda de historiska områdena i gruvan och avveckling av en del av den patentsökta så långt 100 miljoner zł

Tur från Krakow

Upptäck Wieliczka saltgruva , en av världens äldsta gruvor och en Unescos världsarvslista , på denna 4-timmars rundtur. Utforska anmärkningsvärda underjordiska korridorer och snidade kapell och se varför denna plats lockar över en miljon turister varje år.

Vad du ska göra

 • Utforska den historiska saltgruvan Wieliczka, en Unescos världsarvslista på denna 4-timmars rundtur från Krakow
 • Upptäck gruvans anmärkningsvärda korridorer och utgrävningar
 • Förundras över historiska ristningar och statyer, gjorda av salt tas ur gruvan
 • Lär dig mer om den fascinerande historien om denna anmärkningsvärt bevarade webbplats

Vad du kan förvänta

Besök en av världens mest anmärkningsvärt bevarade gruvor, saltgruvan Wieliczka, på denna resa från Krakow.

Förundras över Wieliczka Mine imponerande korridorer samt dess märkliga statyer och siffror. Ristade in i väggar av stensalt av gruvarbetare eller skulpterade från upplöst salt av samtida konstnärer, dessa konstverk hjälp beskriva rika förflutna i denna historiska plats.

Gruvan har också en lång tradition av turism locka kända besökare som Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgang von Goethe, och Frederic Chopin.

Ta i historien om denna viktiga historiska plats, innan du tar en kort resa tillbaka till Krak

Vad ingår

 • Hotell / vandrarhem pick-up
 • professionell guide
 • Luftkonditionerade minibuss
 • Engelsktalande reseledare
 • Inträdesavgifter

Vad som inte ingår

 • Mat & dryck
 • Valfria avgifter fotografi