Zakopane

Den största hoppbacken i Polen 'Wielka Krokiew'
Den största hoppbacken i Polen ‘Wielka Krokiew’

Zakopane är det största urbana centret i omedelbar närhet av Tatrabergen, en stor vintersportort, har länge varit ett informellt kallas “vintern huvudstad polska.” De administrativa gränser i staden är också en betydande del av Tatrabergen Nationalpark.

Huvudstad i Tatrabergen och hela Podhale liksom den högsta staden i Polen. Med en fantastisk atmosfär och Hur man planerar en rundtur i Schindlers fabrikarkitektur inspirerad av lokala traditioner, Zakopane i slutet av artonhundratalet . Började lockar många författare, poeter, målare och skulptörer, blir på modet och besöks staden.

Tack vare sitt unika läge gör att du kan beundra Tatrabergen Zakopane från var som helst i staden. Den mest karakteristiska toppen är naturligtvis Giewont (sovande riddare) och ligger nära centrum, Gubałówka, som förutom många kaféer, restauranger och souvenirbutiker känd för sin terrass med utsikt över Tatrabergen och omgivande byar är hisnande.

Om du vill vända, utan större ansträngning för att njuta av utsikten över högre parti Tatrabergen, njuta av en resa med linbana till Kasprowy. Utsikten från toppen är fantastisk när som helst på året och även på vintern är en av de mest populära och favorit platser skidåkare.

Historien

Zakopane bildades som en uppgörelse på plats säsongs pastorala bosättningar. Ursprungligen uppgörelsen tillhörde kungen, då den kejserliga och kungliga skatten austriackiego.Rozkwit Zakopane började under andra hälften av artonhundratalet ., När klimatförhållanden började popularisera Zakopane Titus Chalubinski. 1886. Det förklarades en kurort. 1889. Zakopane numrerade 3.000 invånare. Räkna Wladyslaw Zamoyski – “försynens man” polska Tatrabergen, som lade grunden till den nuvarande nationalparken. Förvärvade områden Zamoyski inofficiellt kallas “State Zakopane.” Den nya ägaren – trots stora svårigheter – betydligt moderniserade Zakopane, bygga vattenförsörjning, postkontor, skolor, museer och andra offentliga byggnader. Antas också telefoner och zalesiał bergssluttningar . Under andra världskriget, Zakopane blev en överföringspunkt för Ungern.

Turism och idrott

Ville dans les Tatras
Ville dans les Tatras

Sedan 2002, varje år på „Wielka Krokwia” höll VM backhoppning. Upprepade gånger han höll VM nordisk kombination. Staden höll tre VM i Nordic: 1929, 1939 och 1962 och när VM i alpin skidåkning i 1939. RW 1974. väg K Nosal höll VM i alpin skidåkning i slalomie.W 2.008 år värd för World Youth Championship i backhoppning och nordisk kombination. Stad kandydowało att vara värd för världsmästerskapen i nordisk skidsport 2011 (en förlust av Oslo), världsmästerskapen i nordisk skidsport 2013 (förlora till Val di Fiemme), världsmästerskapen i nordisk skidsport 2015 (förlust mot Falun) och världsmästerskapen i nordisk skidsport 2017 (nederlag Lahti) [13]. Staden har också försökt (utan framgång) för organisationen 2006. Vinter-OS (Torino vann). Under åren 2013-2014 gjordes ansträngningar för att vara värd för vinter-OS i 2022. Tillsammans med Krakow och skidorten Jasna Låg Tatrabergen i Slovakien.

Transfer från Krakow flygplats till Zakopane

Du har fyra olika sätt att ta sig från Kraków-Balice Flygplats till Zakopane. Det snabbaste sättet att få det är att köra en hyrd bil som tar en timme och fyrtio minuter och vi betalar 55 till 80 zloty (cirka 110-160 kronor) för bensinen. Det billigaste men längsta sättet att resa till detta berg stad är att ta bussen som kan kosta 15-50 zloty (30-100 kronor) beror på vilket bolag vi väljer. Om du vill, kan du alltid använda taxi eller UBER som är dyrast men kan resa som om du tog din egen bil men de kostar runt 300 zloty som är något runt 600 kronor.

Kommunikation i Zakopane

Tåg anländer till stationen Zakopane.
Kommunikationsbuss ger en rad både bärare som en del av en regelbunden, året runt linje och återkommande köras utöver turistströmmar . Kommunikation med angränsande orter säkerställs genom regelbundna rader av privata operatörer.
Efter staden driver rader av privata operatörer (dvs.. Busy), vilket är den första stopp i baren nära rondellen vid FIS järnvägs- och busstationer. De tillhandahåller kommunikation med centrum till grannbyn, början av vandringsleder som leder i och runt Zakopane Tatrabergen, och turistanläggningar (eg. liftar och backar)